Wednesday, November 21, 2012

Lorong Khas Laluan Basikal, Sejuta Impianku

21.11.12 cantik juga susunan nombor tarikh pada hari ni. Nasib baik tak jatuh pada hari minggu. Kalau tidak pasti ramai akan menempahnya untuk dijadikan hari pernikahan atau persandingan. Teman juga tertarik untuk mengambil inisiatif bagi memuatkan pengisian pada blog ini. Maka perhatikan foto berikut:


Ya betul. Lorong laluan untuk basikal. Teman percaya setiap dan segenap pengayuh basikal tidak kira apa jua jenis baasikal yang dikayuhinya pasti mengimpikan agar suatu hari nanti jalanraya di negara kita disediakan dengan kemudahan laluan basikal. Kempen untuk lorong laluan basikal telah lama disuarakan. Terutamanya di Pulau Pinang dimana pelbagai kaedah kempen dilaksanakan pada setiap tahun. Mungkin diatas faktor geografi, logistik atau kuasa pelaksanaan yang kurang dinamik menjadi menyumbang kegagalan pelaksanaan laluan basikal. Semestinya ramai lagi yang arif dari teman tentang kearifan faktor-faktor yang diutarakan.

Pelbagai artikel boleh kita dapati tentang faedah dan kebaikkan sekiranya sesuatu negeri atau komuniti itu mempunyai laluan basikal. Kaedahnya mudah sahaja. Ada lorong laluan basikal, maka secara automatik akan menggalakkan kewujudan pengguna basikal yang bertambah. Bukan sekadar kuantitinya bertambah, bahkan kekerapan aktiviti berbasikal juga akan meningkat. Dua faedah yang jelas dan terang dengan hanya menggunakan akal malah tidak perlu dikaji adalah seperti berikut:-

1.Kebaikan dari sudut kesihatan
  • Dapat juga bersenam menyihat serta menyegarkan badan. Secara tidak langsung boleh kurang risiko obesiti, jantung, kencing manis, darah tinggi dan sebagainya.

2. Kebaikan dari sudut penjimatan

  • Apa yang teman boleh katakan. Sifir matematiknya mudah saja. Tiada kegunaan automobil bersamaan = Jimat petrol, jimat tol, jimat kos parkir, jimat kekerapan kos servis dan sebagainya.

Marilah kita berkempen, bersuara, bergerak, bertindak mengikut tahap kuasa dan kemampuan kita agar suatu hari nanti laluan khas untuk basikal di jalanraya akan terlaksana di bumi Malaysia yang indah ini. 

No comments:

Post a Comment